Guide: Sådan får du billig data på rejsen

Med denne guide får du hjælp til at få billig data på rejsen. Du ved sikkert allerede godt, at det er hundedyrt at bruge sit almindelige abonnement i udlandet. Du har sandsynligvis allerede et såkaldt EU-roaming abonnement, som gør at du har EU-data inkluderet i dit almindelige abonnement.

Men hvad gør man, når man rejser du af EU? Eller blot tager til Færøerne eller Grønland? Jo kort fortalt har der i mange år været to muligheder. Enten kunne du vælge at holde mobilen på flyfunktion, og sætte din lid til gratis WiFi. Eller også kunne du købe et lokalt abonnement på din destination. 

I denne artikel gennemgår vi tips og tricks til at være forbundet på rejsen. Hertil vil vi introducere dig også for den nye smarte teknologi, eSIM-kort, som giver dig billig data på rejsen. Vel og mærke uden, at du behøver at købe et fysisk SIM-kort. Alting foregår nemlig online, så det er nemt og sikkert. 

Køb et lokalt SIM-kort

Man kan i de fleste lande købe et lokalt SIM-kort. I Danmark er det hvad vi kalder et taletidskortHvis du tidligere har rejst i udlandet, så kender du måske denne procedure. 

Du skal finde enten en bod i lufthavnen eller en telebutik inde i byen. Her skal du registrere pas, kørekort mv., hvorefter du får udleveret et lokalt SIM-kort. Som regel når man køber et lokalt SIM-kort, så køber man en fast mængde taletid og data, eksempelvis 1 time og 2 GB data. 

I nogle tilfælde er det muligt at genopfylde taletidskortet, hvis man løber tør. Men for det meste er mængden man køber fast, og du skal derfor købe et nyt, hvis du løber tør. 

sim card indsæt

Køb et almindeligt SIM-kort, hvor det giver mening

Du vil opleve, at det er meget forskelligt, hvor nemt og billigt det er at købe et almindeligt forudbetalt SIM-kort. I nogle lande er processen meget lang, med flere forskellige dokumenter som skal udfyldes. 

Desuden kan køen i lufthavnen eller i telebutikken, også risikere at være meget lang. I begge tilfælde kan du risikere, at skulle vente i lang tid for at få et almindeligt SIM-kort. Personligt har jeg prøvet at vente i mere end en time, før medarbejderen ved skranken fandt ud af deres IT-system. 

Men jeg har samtidig også prøvet, at det i nogle lande er utroligt nemt at få fingrene i et lokalt SIM-kort. Prisen kan endda være meget lav. Dette gælder særligt mange asiatiske lande, hvor mobildækningen er rigtig god, samt at størstedelen af befolkningen bruger mobiltelefoni i hverdagen. I disse lande kan et eSIM-kort være dyrere end almindelig SIM-kort. 

Dvs. at eSIM-kort er billigere end almindelige SIM-kort. Den største ulempe er derfor kun at du ikke kan beholde dit almindelige danske SIM-kort i telefonen, med mindre du har en fysisk dual-SIM kompatibel mobiltelefon. Endvidere er der en række faldgruber, som du skal være opmærksom på. Læs mere om dem i de næste afsnit.

sim cards

Undersøg dækningen udenfor byerne​

Når du vil købe et lokalt SIM-kort, er det en fordel at undersøge markedet først. I Danmark er der ikke frygtelig stor forskel i dækningen hos de forskellige teleudbydere, men i mange lande vil du opdage at forskellen er enorm. 

Derfor er det en god ide at undersøge dækningen hos de forskellige udbydere på nettet, inden du leder efter en fysisk butik. 

Her skal du være særligt opmærksom på, om udbyderen kun har god dækning i byerne, eller den også har dækning uden for byerne. Men det kommer naturligvis også an på, hvor meget tid du regner med at være uden for byerne.

phone travel

Undersøg prisen, og pas på du ikke bliver snydt

Samtidig vil det også være en fordel, at undersøge priserne hos de forskellige udbydere. Igen kan der være meget stor forskel i prisen. Alt efter hvor civiliseret land du besøger, så skal du ud fra den information, du finder på nettet være opmærksom på, at du ikke bliver snydt, når du fysisk køber dit SIM-kort. 

I nogle lande foregår køb af SIM-kort i en simpel gadekiosk, hvor det er hyppigt at gadesælgeren forsøger at tage en højere pris for SIM-kortet. Et typisk trick de siger, er at selve det fysiske SIM-kort koster et meget højt beløb. 

Det kan være svært at finde ud af, om det SIM-kort, som gadesælgeren giver dig faktisk indeholder den mængde data og taletid, som du har betalt for. Selvfølgelig tjek, om din mobil kan gå på nettet, inden du betaler sælgeren. 

Men for at kontrollere mængden af data er mit bedste råd, at du skal tjekke dine beskeder. Her sender din nye teleudbyder nogle gange en kvittering/bekræftelse. Disse beskeder er selvfølgelig på lokalt sproget, så et godt tip er at smide beskeden ind i Google Translate, og se om det giver mening. 

Mange udenlandske udbydere sender desuden diverse reklame SMS’er, disse skal du blot se bort fra. 

Køb et eSIM-kort og få billig data på rejsen

En af nyeste teknologier, som de seneste år er blevet standard på de fleste nye smartphones er det såkaldte eSIM-kort. Hvis du ikke ved hvad et eSIM-kort, kan du læse mere om i vores artikel “hvad er et eSIM-kort” lige her

Men kort fortalt er et eSIM-kort et elektronisk SIM-kort. Det fungerer i praksis for brugeren præcis på samme måde, som et almindeligt fysisk SIM-kort. Den største forskel er blot at du ikke længere behøver at det fysiske kort. Alle oplysninger, som tidligere lå på SIM-kortet, bliver sendt og lagret elektronisk direkte på din enhed. 

Endvidere gør eSIM-kort det muligt, at slette et gammel eSIM, og installere et nyt med det samme. Du kan forestille dig, at dit eSIM-kort er en simpel app på telefonen. At slette og installere et eSIM-kort er nærmest lige så let, som at slette og installere en ny app.

woman phone travel

Et eSIM gør det nemt at få billig data på rejsen

Det gør eSIM-kortet utroligt smart ift. at bruge det i udlandet, er at man netop kan udskifte det, hver gang man kommer til et nyt land. Ja eller faktisk behøver man nødvendigvis ikke udskifte det. Hvis du har en eSIM-kompatibel iPhone, kan du have op til 20 eSIMs installeret på én gang! Du kan altså i teorien have 20 forskellige landes nationale eSIM-kort installeret på én gang. 

Du kan også vælge at købe enten et regionalt eller sågar globalt eSIM-kort. Med et globalt eSIM-kort har du på den måde mobildata i helt op til 112 lande på én gang! Mens de regionale eSIM indeholder mobildata i eksempelvis 19 lande i Syd- og Mellemamerika eller 14 lande i Asien med bare ét eSIM-kort. 

Undgå at blive snydt ved at vælge et eSIM

Hvis du vælger at købe et eSIM-kort, så undgår du samtidig al forvirringen ved fysisk at købe et SIM-kort i udlandet. Nogle gange kan det være svært, at få korrekt fortalt medarbejderen hvilket abonnement, som man ønsker. 

Du bliver ofte også udsat for en salgstale, hvor du risikere at købe et for stort abonnement ift. det, som du skal bruge på din rejse. 

Dette slipper du fuldstændig for, hvis du vælger at købe et eSIM-kort. Du styrer nemlig helt selv hvilken datapakke du ønsker, og der er ingen som forsøger at overbevise dig om, at vælge en pakke, som øger sælgerens egen profit. 

Endvidere, så kan det være med svært at kontrollere, præcis hvor meget data der er inkluderet i dit fysiske SIM-kort. Dette er særligt tilfældet, hvis du køber dit SIM-kort i et gade kiosk. Noget som man ofte skal gøre i mindre udviklede lande. 

Med et eSIM-kort er der ingen tvivl om, præcis hvor meget data som er med i din pakke. Du køber eSIM-kort af en international virksomhed med en engelsksproget kundeservice, som i værste tilfælde kan kontaktes. 

Fordele og ulemper ved SIM vs. eSIM

Fysisk SIM-kort Digitalt eSIM-kort
Lavest pris Kommer an på landet Kommer an på landet
Nem tilgængelighed Kommer an på landet
Krav om identifikation I de fleste lande I de færreste lande
Nemt at installere
Samtidig brug af dit danske nummer
Kan installeres hjemmefra
Garanti for sikker betaling
Garanti for korrekt SIM-kort
Engelsktalende kundeservice Hos nogle udbydere

Se mulighederne for billig data på rejsen i et af disse lande...

... eller søg på et land nedenfor

Rul til toppen